POL polska
Logowanie
Zapamiętaj mnie
Zarejestruj konto

Żywienie w zdrowiu i chorobie

slide_blank (1)

Porady i zalecenia ekspertów

 

Kamica pęcherzyka żółciowego – żywienie w prewencji i leczeniu
dr Ewa Godziemba Maliszewska

Kawa – jako prozdrowotny element diety
dr Regina Wierzejska

Osteoporoza − jak się żywić i żyć, żeby nie zachorować?
prof. dr hab. Jadwiga Charzewska

Dieta w zaparciach
Anna Grodowska

Konsekwencje nadmiernego spożycia soli
prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz, mgr inż. Iwona Sajór

Żywienie w chorobach jamy ustnej i gardła
Monika Tomczyk, Magdalena Siuba-Strzelińska

Mikrobiom jelit – znaczenie dla zdrowia
mgr Sylwia Suszyńska

Mleko i przetwory mleczne w naszej diecie: fakty i mity
prof. dr hab. Jadwiga Charzewska

Zaburzenia lipidowe – dlaczego musimy je leczyć?
prof. dr hab. med. Barbara Cybulska

Dieta w niedoczynności tarczycy
mgr inż. Diana Wolańska

Czy otyłość musi być związana z rozwojem cywilizacji?
dr n. med. Magdalena Białkowska

PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz, mgr inż. Anna Taraszewska

ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA związane z Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz, mgr inż. Anna Taraszewska

Jak zmienić nawyki żywieniowe i styl życia na prozdrowotny?
dr med. Agnieszka Jarosz

Żywienie a długość życia Polaków
prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dr inż. Ewa Rychlik

Demencja – odważ się odwrócić los!
prof. dr hab. n. med. M. Jarosz, mgr inż. M. Brajbisz

Tłuszcze w znakowaniu żywności i profilowaniu żywieniowym
dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ, dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ

Wartość odżywcza żywności – co powinnyśmy wiedzieć?
dr inż. Beata Przygoda

Akryloamid w żywności a nasze zdrowie
mgr inż. Iwona Gielecińska

Alergie i interakcje pokarmowe
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka

Dieta chorych z nadciśnieniem tętniczym
mgr inż. Diana Wolańska

Żywienie osób w starszym wieku
dr inż. Ewa Rychlik

Żywienie w prewencji i leczeniu zaburzeń lipidowych
prof. dr hab. med. Barbara Cybulska

Pozakardiologiczne działanie izomerów trans kwasów tłuszczowych
dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. nadzw. IŻŻ

Zasady prawidłowego żywienia w szpitalach
prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski

Zaburzenia lipidowe – dlaczego musimy je leczyć?
prof. dr hab. med. Barbara Cybulska

Spersonalizowane żywienie – jaka przyszłość?
mgr Agnieszka Surwiłło

Stłuszczeniowa choroba wątroby cz. 2 – Żywienie i styl życia
lek. med. Krzysztof Pol

Stłuszczeniowa choroba wątroby cz. 1 – Objawy
lek. med. Krzysztof Pol

Zdać i przeżyć, czyli jak się żywić w trakcie trwania sesji egzaminacyjnej
mgr inż. Paulina Gąsiewska

Sól w żywieniu zbiorowym – jak można ją ograniczyć?
dr inż. Anna Wojtasik

Jak dużo możesz zrobić dla swojego dziecka, zanim przyjdzie na świat – żywienie kobiet w ciąży
dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska

Żywienie w leczeniu cukrzycy typu 2
mgr inż. Aleksandra Cichocka

Dieta w ostrej biegunce
lek. med. Anna Grodowska

Znaczenie niedoboru jodu dla zdrowia
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ

Boję się autyzmu u mojego dziecka ‒ rady dla młodych kobiet planujących ciążę oraz już będących w ciąży
prof. dr hab. med. M. Jarosz, mgr inż. Marta Brajbisz

Żywienie w prewencji i leczeniu chorób układu sercowo-naczyniowego
prof. dr hab. n. med. Longina Kłosiewicz-Latoszek

Jak czytać etykiety, żeby być zdrowym?
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. IŻŻ

Jak zmiany nawyków żywieniowych u Polaków wpłynęły na zachorowalność na nowotwory złośliwe w ostatnich dziesięcioleciach
prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz, dr inż. Ewa Rychlik

Czy dzieci mogą zmienić nawyki żywieniowe rodziców?
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz

Aktywność fizyczna – znaczenie dla zdrowia i leczenia chorób
prof. dr hab. Jadwiga Charzewska

Jak żywienie i aktywność fizyczna pomaga w leczeniu nowotworów złośliwych
mgr Iwona Sajór

Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu
dr Anna Wojtasik

Diety wegetariańskie
mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy
mgr Diana Wolańska

Żywienie w prewencji cukrzycy typu 2
mgr inż. Aleksandra Cichocka 

Jak żywienie i styl życia mogą pomóc chorym z chorobą refluksową przełyku?
mgr inż. Anna Taraszewska

Tłuszcze roślinne i oleje rybne w prewencji kardiologicznej
prof. dr hab. med. Barbara Cybulska

Tłuszcze w żywieniu człowieka
prof. dr hab. med.  Wiktor B. Szostak

Sól w produktach żywnościowych – diagnoza i zalecenia
dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. IŻŻ

Znaczenie wody dla człowieka
dr inż. Ewa Rychlik

Print Friendly