Żywienie w zdrowiu i chorobie

Porady i zalecenia ekspertów
Kamica pęcherzyka żółciowego – żywienie w prewencji i leczeniu
dr Ewa Godziemba Maliszewska
Kawa – jako prozdrowotny element diety
dr Regina Wierzejska
Osteoporoza − jak się żywić i żyć, żeby nie zachorować?
prof. dr hab. Jadwiga Charzewska
Dieta w zaparciach
Anna Grodowska
Konsekwencje nadmiernego spożycia soli
prof. dr hab. med. Mirosław Jarosz, mgr inż. Iwona Sajór
Żywienie w chorobach jamy ustnej i gardła
Monika Tomczyk, Magdalena Siuba-Strzelińska
Mikrobiom jelit – znaczenie dla zdrowia
mgr Sylwia Suszyńska
Mleko i przetwory mleczne w naszej diecie: fakty i mity
prof. dr hab. Jadwiga Charzewska
Zaburzenia lipidowe – dlaczego musimy je leczyć?
prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Dieta w niedoczynności tarczycy
mgr inż. Diana Wolańska
Czy otyłość musi być związana z rozwojem cywilizacji?
dr n. med. Magdalena Białkowska
Jak zmienić nawyki żywieniowe i styl życia na prozdrowotny?
dr med. Agnieszka Jarosz
Żywienie a długość życia Polaków
prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dr inż. Ewa Rychlik
Demencja – odważ się odwrócić los!
prof. dr hab. n. med. M. Jarosz, mgr inż. M. Brajbisz
Wartość odżywcza żywności – co powinnyśmy wiedzieć?
dr inż. Beata Przygoda
Akryloamid w żywności a nasze zdrowie
mgr inż. Iwona Gielecińska
Alergie i interakcje pokarmowe
dr med. Lucyna Małgorzata Pachocka
Dieta chorych z nadciśnieniem tętniczym
mgr inż. Diana Wolańska
Żywienie osób w starszym wieku
dr inż. Ewa Rychlik
Żywienie w prewencji i leczeniu zaburzeń lipidowych
prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Zasady prawidłowego żywienia w szpitalach
prof. dr hab. med. Jan Dzieniszewski
Zaburzenia lipidowe – dlaczego musimy je leczyć?
prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Spersonalizowane żywienie – jaka przyszłość?
mgr Agnieszka Surwiłło
Stłuszczeniowa choroba wątroby cz. 2 – Żywienie i styl życia
lek. med. Krzysztof Pol
Stłuszczeniowa choroba wątroby cz. 1 – Objawy
lek. med. Krzysztof Pol
Sól w żywieniu zbiorowym – jak można ją ograniczyć?
dr inż. Anna Wojtasik
Żywienie w leczeniu cukrzycy typu 2
mgr inż. Aleksandra Cichocka
Dieta w ostrej biegunce
lek. med. Anna Grodowska
Znaczenie niedoboru jodu dla zdrowia
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ
Jak czytać etykiety, żeby być zdrowym?
dr inż. Katarzyna Stoś, prof. IŻŻ
Czy dzieci mogą zmienić nawyki żywieniowe rodziców?
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Aktywność fizyczna – znaczenie dla zdrowia i leczenia chorób
prof. dr hab. Jadwiga Charzewska
Jak żywienie i aktywność fizyczna pomaga w leczeniu nowotworów złośliwych
mgr Iwona Sajór
Dieta bezglutenowa – jak ją zastosować w leczeniu
dr Anna Wojtasik
Diety wegetariańskie
mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz
Zalecenia żywieniowe w nadczynności tarczycy
mgr Diana Wolańska
Żywienie w prewencji cukrzycy typu 2
mgr inż. Aleksandra Cichocka
Jak żywienie i styl życia mogą pomóc chorym z chorobą refluksową przełyku?
mgr inż. Anna Taraszewska
Tłuszcze roślinne i oleje rybne w prewencji kardiologicznej
prof. dr hab. med. Barbara Cybulska
Tłuszcze w żywieniu człowieka
prof. dr hab. med. Wiktor B. Szostak
Sól w produktach żywnościowych – diagnoza i zalecenia
dr hab. n. farm. Hanna Mojska, prof. IŻŻ