Media o nas

INTERNET
Jesteśmy na Facebooku!
Dołącz do naszej społeczności, powiadom swoich znajomych i zmieniajcie z nami swoje nawyki – na zdrowsze.
https://www.facebook.com/ZachowajRownowage
Jesteśmy na Youtube!
Chcesz w lekki i przyjemny sposób zgłębiać wiedzę na temat zdrowego żywienia i zdrowego stylu życia? Kliknij i oglądaj!
https://www.youtube.com/channel/UCUbMQ-kDR4Lk35iqB0byiOQ
Ekspert projektu „Zachowaj równowagę”, mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz o właściwościach topinamburu
Podsumowanie debaty o roli warzyw, owoców i soków w prawidłowej diecie dziecka
Zwalcz negatywne skutki przesilenia zróżnicowaną dietą
Kwasy tłuszczowe o mega właściwościach
Poznaj właściwości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Jakie tłuszcze są dobre dla dzieci w wieku szkolnym?
Dr n. med. Agnieszka Jarosz, o roli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych
Dr Agnieszka Jarosz, ekspert projektu „Zachowaj równowagę” o tym, czy dieta bezglutenowa jest dobra dla każdego
Prawda o odchudzających suplementach diety
Dr Magdalena Białkowska, ekspert projektu „Zachowaj równowagę” o suplementacji w redukcji masy ciała
Poznaj 5 kroków, aby o siebie zadbać – nie tylko wraz z z nadejściem wiosny
Hanna Stolińska-Fiedorowicz, dietetyk kliniczny IŻŻ o jęczmieniu i innych dietetycznych trendach
Kupuję zdrowo – mniej soli i tłuszczu!
Kampania edukacyjna Instytutu Żywności i Żywienia
Jak czytać etykiety produktów spożywczych?
Etykieta jest podstawowym źródłem informacji o żywności – dowiedz się jak wybrać mądrze!
W tłusty czwartek jedz pączki, ale z rozwagą
Dr n. med. Agnieszka Jarosz w słodkim pączkowym temacie
Dzięki zdrowej diecie i ruchowi można uniknąć połowy nowotworów
Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻŻ o prewencji nowotworowej w kontekście II Narodowego Kongresu Żywieniowego
Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!
Obowiązkowe etykiety ze składem produktów – warto je porównywać by lepiej wybrać
Mgr Magdalena Siuba-Strzelińska mówi o faktach i mitach związanych ze śniadaniem
I wybieraj produkty z mniejszą ilością soli
Wzmacniaj odporność!
Zaraz wiosna a nadal nie masz energii?
Poznaj 5 porad na wiosenne przesilenie
Dobre śniadanie – obfite śniadanie
Mgr Hanna Stolińska-Fiedorowicz podpowiada jakie powinno być poranne menu
Sposób? Zdrowa dieta!
Co można wyczytać z etykiety produktu spożywczego?
Czyli fiolet w kuchni
Sprawdź sposoby na wiosenne przesilenie
Polacy czytają etykiety, ale niewiele z nich rozumieją
Poznaj kampanię Instytutu Żywności i Żywienia!
Wirusom wstęp wzbroniony
Masło czy margaryna
Sposoby na wiosenne przesilenie
Co warto wiedzieć o tłuszczach do smarowania pieczywa?
Dr n. med. Agnieszka Jarosz, ekspert projektu „Zachowaj równowagę” rozwiewa wątpliwości
Dowiedz się czy to zdrowa porcja owoców i czy można dodawać do niego cukier!
Twój parasol na wiosnę – 5 sposobów na wiosenne przesilenie
Dr Katarzyna Stoś o ważności śniadań oraz warzyw w naszej codziennej diecie.
Dr Katarzyna Stoś przedstawia fakty na temat soków.
Masło czy margaryna? Który tłuszcz jest najlepszy dla zdrowia?
Jak podkreśla prof. Mirosław Jarosz, dyrektor IŻŻ, tłuszcz pokarmowy jest źródłem energii i materiału budulcowego struktur komórkowych, poza tym jest konieczny do wchłaniania witamin A, D, E i K.
Wirusom wstęp wzbroniony – poznaj prosty sposób na wzmocnienie odporności.
Prawidłowa dieta to pierwszy krok do budowania odporności.
Jod – objawy nadmiaru i niedoboru. Źródła w żywności
Jod to pierwiastek, który pełni ważne funkcje w organizmie.
Dieta na odporność – nie daj się wirusom
Hanna Stolińska-Fiedorowicz o wpływie glutaminianu na organizm
Dr Lucyna Pachocka z Ogólnopolskiego Centrum Dietetyki w IŻŻ mówi o tym jakie tłuszcze wybierają Polacy.
Wirusom wstęp wzbroniony
Tłuszcze – co warto o nich wiedzieć?
O zdrowych i niezdrowych tłuszczach.
Masło czy margaryna – preferencje smakowe to mit?
O kampanii „Poznaj się na tłuszczach”, dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia.
O zróżnicowanych zapotrzebowaniach naszych organizmów.
Polacy czytają etykiety, ale niewiele z nich rozumieją
Biznes.interia.pl o Kampanii “Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”
Ratuj swoje dziecko przed otyłością! Zwłaszcza zimą musisz przestrzegać tych zasad.
Ponad 20%. Tyle według badań Instytutu Żywności i Żywienia wynosi w Polsce odsetek dzieci i młodzieży borykających się z problemem nadwagi czy otyłości.
5 sposobów na wiosenne przesilenie
Jak skutecznie radzić sobie z nadejściem nowej pory roku i cieszyć się zdrowiem oraz dobrym samopoczuciem.
Proste sposoby na wzmocnienie odporności
Styl24.pl o tym, że prawidłowe żywienie może wyposażyć organizm w cenne elementy takie jak witaminy.
Glutaminian sodu – bezpieczny czy szkodliwy?
Hanna Stolińska-Fiedorowicz o wpływie glutaminianu na organizm
Poznaj prosty sposób na wzmocnienie odporności
Jak możesz uchronić się przed grypą lub przeziębieniem?
Dlaczego Polacy ciągle nie odżywiają się prawidłowo?
O efektywności edukacji żywieniowej mówi dr inż. Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ
Czyli dlaczego warto porównywać produkty spożywcze
Sklepiki szkolne po zmianach Ministerstwa Zdrowia
Czy te zmiany są faktycznie potrzebne?
Sprawdź które warto jeść!
Co warto wiedzieć o tłuszczach?
Dr n. med. Agnieszka Jarosz podpowiada jak rozróżnić zdrowe i niezdrowe tłuszcze
Śniadania to trzeba jeść porządne
Ekspert Hanna Stolińska-Fiedorowicz opowiada jak powinno wyglądać pełnowartościowe śniadanie.
Tłuszcze trans w produktach. W Polsce brak uregulowań prawnych
Spożycie kwasów tłuszczowych trans nie powinno przekraczać 2% dziennego zapotrzebowania na energię.
Co jeść by dbać o serce?
Jak czytać etykiety na opakowaniach żywności? Najlepiej od A do Z
„Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuje to!” – to nowa kampania Instytutu Żywności i Żywienia, która ma zwrócić uwagę na to, co jemy.
Kampania edukacyjna na rzecz świadomego podejścia do żywienia
Warto poświęcić chwilę więcej na zakupy i dokonać zdrowszego wyboru.
Mniej soli, cukru, tłuszczu? Kupuję to!
- Togethermagazyn.pl o tym na co oprócz daty ważności warto zwracać uwagę czytając etykiety produktów
- Food-forum.pl przekazuje co warto wiedzieć o cukrze, soli, tłuszczu i jak tę wiedzę wykorzystać by być zdrowszym
- Fitmagazyn.pl przedstawia charakter kampanii Instytutu Żywności i Żywienia
- Zdrowaczestochowa.pl o tym dlaczego nadmierne spożycie cukru, soli i tłuszczu negatywnie wpływa na nasze zdrowie
- Gliwice24.pl o tym dlaczego warto podejmować racjonalne wybory zakupowe.
W leczeniu nowotworów ważne jest właściwe odżywienie organizmu
Lepszy stan odżywienia w momencie rozpoczęcia terapii, może przełożyć się na lepsze efekty i tolerancję leczenia przeciwnowotworowego.
Projekt ‚Zachowaj równowagę’ – zapobieganie nadwadze i otyłości
O projekcie IŻŻ, którego podstawowym celem jest promocja zdrowego stylu życia.
Prof. Mirosław Jarosz opowiada portalowi kobieta.wp.pl o otyłości, projekcie “Zachowaj równowagę” oraz Narodowym Centrum Edukacji Żywieniowej.
Kampania „Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”
Konferencja prasowa Instytutu Żywności i Żywienia w Małopolsce.
Zdrowe tłuszcze – czyli jakie?
Aby zapobiegać chorobom serca i układu krążenia, dzienne spożycie tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans powinno być na możliwie najniższym poziomie.
Jemy za mało ryb i produktów zbożowych
Odżywiamy się coraz zdrowiej, jednak jeszcze wiele powinniśmy zmienić w naszej diecie.
Etykieta prawdę ci powie. Jak ją czytać, aby zdrowo się odżywiać?
Polskie Radio o tym, co warto wiedzieć o etykietach na produktach spożywczych.
Czytasz etykiety produktów spożywczych? To jesteś w mniejszości
IŻŻ przygotował kampanię „Mniej, cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”.
Dziennik Polski o kampanii “Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”..
O tym, czym jest nietolerancja laktozy i jak sobie z nią radzić.
Soki są fantastycznym sposobem na dostarczenie organizmowi wielu witamin i innych składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
1 lutego dniem bez oleju palmowego
Dlaczego ten tłuszcz zyskał złą sławę?
Aby zapobiegać chorobom serca i układu krążenia, dziennie spożycie tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans powinno być jak najniższe.
Mamo, tato nie jem mięsa!
O tym, jak mądrze zostać wegetarianinem.
Naukowcy zmodyfikowali zasady zdrowego żywienia
Nowa piramida IŻŻ wraz z 10 zasadami i opisem jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia.
Cukier – wpływ na zdrowie i zawartość w produktach
W produktach spożywczych cukier występuje w wielu postaciach, nie tylko cukru białego (sacharozy).
Śniadanie to najważniejszy posiłek. Nie może być skromne
- Co w nim powinno się znajdować w śniadaniu aby dało nam energii na cały dzień?
- Pełnowartościowe śniadanie to przede wszystkim od 20 do 25 proc. wartości energetycznej.
- Hanna Stolińska-Fiedorowicz opowiada jakich produktów najlepiej używać do przyrządzania śniadań.
- Interia.tv o śniadaniu które doda energii na cały dzień.
- Jakie śniadanie to zdrowe śniadanie?
- Nie zapominaj o dużej porcji warzyw na śniadanie.
- Pierwszy posiłek powinniśmy zjeść maksymalnie do godziny po wstaniu.
- Zawsze pamiętaj o śniadaniu!
Okazało się, że kawa nie tylko jest zdrowa, ale może wręcz„zwiększać potencjał zdrowotny organizmu”
Eksperci radzą, jak uniknąć nowotworów
Tvnmeteo.tvn24.pl o informacjach nt. nowotworów przekazanych podczas II Narodowego Kongresu Żywieniowego.
IŻŻ: Owoce, warzywa i … kawa zmniejszają ryzyko zachorowań na nowotwór
Przybywa naukowych dowodów na to, że zdrowe żywienie i aktywność fizyczna nie tylko zapobiegają nowotworom ale też wspomagają ich leczenie.
Połowa nowotworów to efekt złej diety i braku ruchu
Mnóstwo warzyw i aktywność fizyczna – to połączenie prawdopodobnie uchroniłaby nas przed połową nowotworów – pisze medonet.pl
Owoce i warzywa w diecie – najskuteczniejsza broń na raka!
Sadyiogrody.pl o II Narodowym Kongresie Żywieniowym.
Obniżenie spożycia soli przez społeczeństwo zajmie lata
Wiele osób wciąż uważa sól za dobrą przyprawę.
Drogowskazem do zdrowego życia jest opublikowana przez Instytut Żywności i Żywienia na początku 2016 roku Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.
Czytaj etykiety – mądrze kupuj
Wystarczy porównywać etykiety i wybrać ten produkt, który w porównaniu z innymi zawiera mniej soli, cukru, tłuszczu, by zdrowiej się odżywiać.
Polacy czytają etykiety, ale niewiele z nich rozumieją
Rozpoczęta przez Instytut Żywności i Żywienia kampania ma zwracać uwagę na trzy składniki, które znajdują się w produktach spożywczych: cukry, sól i tłuszcz..
Warzywa podstawą zdrowej diety
W Nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności fizycznej warzywa awansowały na pierwsze miejsce.
W Elle dowiesz się ile węglowodanów i w jakiej postaci najlepiej spożywać.
Polacy czytają etykiety tylko w przypadku nowych produktów
Na początku stycznia Instytut Żywności i Żywienia zainaugurował kampanię „Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”
Czytasz etykiety produktów spożywczych? To jesteś w mniejszości
W nowej kampanii Instytut Żywności i Żywienia i zachęca do zmiany zachowań konsumenckich.
Nowa piramida zdrowego żywienia
Poza wysiłkiem fizycznym propaguje dietę, zawierającą jak najmniej cukrów, soli i tłuszczu, a jak najwięcej błonnika z warzyw i owoców oraz produktów zbożowych.
Kwestia czasu, jaki mają uczniowie na zjedzenie obiadu w szkole.
Joanna Jaczewska – Szyc z IŻŻ dla Programu 3 Polskiego Radia o zbyt krótkim czasie na spożywanie obiadu w szkołach.
Czytając etykiety, zrobimy lepsze zakupy
Dziennik polski o kampanii zachęcającej do bardziej odpowiedzialnych zakupów.
Jak jeść żeby nie marznąć zimą?
Zimą najlepiej wybierać ciepłe posiłki, które powodują zwiększoną termogenezę poposiłkową, co w konsekwencji przyspiesza metabolizm.
Suplementy diety: jak skutecznie i bezpiecznie je przyjmować?
Sprawdź w jakich przypadkach powinieneś sięgnąć po suplementy.
Niewielu Polaków czyta etykiety spożywcze
Z badań, na które powołuje się IŻiŻ wynika, że wykaz składników jest ważnym elementem etykiety ale w praktyce niewiele osób ma nawyk jego sprawdzania..
Tłuszcz – wpływ na zdrowie i zawartość w produktach
Najlepiej unikać produktów o dużej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych, których źródłem są głównie tłuszcze i produkty zwierzęce.
Sól – wpływ na zdrowie i zawartość w produktach
Nadmiar soli wiąże się z poważnymi konsekwencjami dla naszego zdrowia.
Zdrowy sok na nowy rok
- Jedną porcję owoców i warzyw można zastąpić szklanką 100% soku.
- Soki to cenne źródło witamin, mikro- i makroelementów, a także substancji o działaniu oksydacyjnym.
- Podstawą zdrowej diety powinny być owoce i warzywa.
- Dowiedz się, jakie zalety mają soki i jaką rolę pełnią w codziennej diecie!
- Czy wiesz, że soki to cenne źródło m.in. witamin, polifenoli, błonnika, czy karotenoid?
- Soki są łatwym sposobem na dostarczenie organizmowi tego, co niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania.
Chcesz mieć zdrowsze serce? Zastąp tłuszcze nasycone tłuszczami nienasyconymi
Wybierając tłuszcze nienasycone będziesz zdrowszy.
Nadal zwracamy zbyt mało uwagi na wartość odżywczą tego, co kupujemy i jemy.
Wiedza na temat żywności nie przekłada się na wybory konsumenckie Polaków
Czas zacząć porównywać etykiety i dokonywać korzystnych dla zdrowia wyborów.
Mniej cukru, soli i tłuszczu? Kupuję to!
Marketing mediów przedstawia kampanię edukacyjno – promocyjnej „Czytajmy etykiety”.
„Mniej cukru, soli i tłuszczu? Kupuję to!” w kampanii Instytutu Żywności i Żywienia (wideo)
Wirtualne media o kampanii IŻŻ.
Dietetyk: kupujemy żywność z ładną etykietą, a nie czytamy jej treści
Ładne opakowanie i skład to nie wszystko. Czytajmy też etykiety produktów.
Im mniej cukru, soli, tłuszczu tym zdrowiej
Warto poświęcić chwilę przy półce sklepowej, by dokonać zdrowszego wyboru.
Cukier – wpływ na zdrowie i zawartość w produktach
Cukier niejedno ma imię.
Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?
Jakie ważne informacje i w jakim miejscu można znaleźć na etykiecie produktu spożywczego?
Piramida zdrowia dla naszych pociech
Czym różni się nowa piramida od tej, która funkcjonowała przez 7 wcześniejszych lat?
Co oznaczają informacje na etykiecie?
Lepiej odżywiony organizm odpłaci się większą energią, koncentracją, efektywnością w pracy i dobrym humorem.
Klienci wybierając artykuły spożywcze nie czytają etykiet
- Instytut Żywności i Żywienia zachęca do zmiany przyzwyczajeń
- Niewielu polaków czyta etykiety spożywcze
- Konsumenci robiąc zakupy spożywcze czynią to schematycznie i często w pośpiechu
- Nieczytanie etykiet wiąże się z niedostateczną wiedzą konsumentów na temat tego, co oznaczają informacje umieszczone na produkcie
- Czytanie etykiet na produktach spożywczych nie jest powszechnym nawykiem
- Czas zmienić nawyki zakupowe
- Polacy nie czytają etykiet. Warto to zmienić bo cukier to nie tylko cukier
- Czytając etykiety jesteś w mniejszości
- Te same rodzaje produktów mogą mieć różną wartość soli, cukru czy tłuszczu
- Instytut Żywności i Żywienia zachęca do zmiany nawyków żywieniowych
Na rynku jest dużo niezdrowej żywności
Każda ilości izomerów kwasów tłuszczowych trans w produktach podnosi ryzyko nowotworów, czy miażdżycy.
Zielona Kraina odwiedza uczniów w Szczecinie
Bezpłatne warsztaty dla czwartoklasistów.
Dowiedz się jak zdrowo świętować Boże Narodzenie!
- Święta przyjazne dla żołądka
- Jak zmodyfikować świąteczne menu?
- Lżejszy bożonarodzeniowy jadłospis
- Jak odchudzić święta?
- Sprawdź jak uniknąć świątecznego przejedzenia!
- Zdrowe i smaczne Święta Bożego Narodzenia
II Narodowy Kongres Żywieniowy
Tegoroczny temat to dotyczy żywności i żywienia w prewencji i leczeniu – głównie w kontekście chorób nowotworowych.
Projekt Zachowaj Równowagę dobiegł końca
Podsumowanie pięciu lat działań na rzecz prawidłowego odżywiania Polaków.
Nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
Jak interpretować zmiany zaproponowane przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia?
Edukacja najlepszą bronią przeciwko epidemii otyłości
Czyli skuteczne narzędzia projektu Zachowaj Równowagę.
Owoce żywieniowej edukacji Polaków
Projekt Zachowaj Równowagę pomaga w walce na nadwaga i otyłością.
Kompleksowy projekt Zachowaj Równowagę podsumowuje najczęstsze błędy prowadzące do tycia.
II Narodowy Kongres Żywieniowy
Tegoroczne wydarzenie IŻŻ będzie poświęcone chorobom nowotworowym w kontekście odżywiania.
O znaczeniu takiego określenia na opakowaniu – ekspert IŻŻ i projektu Zachowaj Równowagę, dr n. med. Agnieszka Jarosz.
Działania projektu Zachowaj Równowagę w świetle najczęstszych przyczyn nadmiernej masy ciała
Jak przestać tyć? O tym eksperci Zachowaj Równowagę.
2 grudnia 2016 r. podsumowano projekt „Zachowaj równowagę”
- Edukacja najlepszą bronią przeciw epidemii otyłości
- Eksperci podsumowali program zwalczania otyłości
- Instytut Żywności i Żywienia pomaga zwalczyć otyłość Polaków
- Finał projektu „Zachowaj równowagę”
- Edukacja – skuteczne narzędzie walki z otyłością
- Owoce programu „Zachowaj równowagę” – eksperckie podsumowanie
- Mamy mniej otyłych dzieci
- Eksperci podsumowali program zwalczania otyłości „Zachowaj równowagę”
- Szwajcarzy odchudzili Polaków
- Zdrowsza młodzież i doinformowane społeczeństwo – efekty pięciu lat szwajcarsko-polskiej współpracy
Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych.
Co można wyczytać z etykiety produktu spożywczego
O czytaniu etykiet produktów.
Dieta na odporność. Eksperci radzą, co jeść jesienią
Hanna Stolińska – Fiedorowicz podpowiada jakie produkty wzmocnią odporność jesienią.
Bez glutenu znaczy zdrowiej?
Dr Anna Wojtasik, ekspert Instytutu Żywności i Żywienia o żywności bezglutenowej i zasadności jej stosowania.
Dieta na odporność
Aby wzmocnić układ odpornościowy wystarczą nieznaczne modyfikacje jadłospisu.
Asystent Zdrowego Żywienia pomoże policzyć Ci kalorie
Aplikacja dostępna na Androida i iOS.
Dieta w walce z infekcjami
Dietetyk IŻŻ podpowiada co jeść dla lepszej odpornosci organizmu.
Aplikacja Zdrowa Mama
Fachowe porady i cenne materiały edukacyjne dostępne w formie mobilnej.
Kolejna szkoła ma certyfikat „Szkoły przyjaznej Żywieniu i Aktywności Fizycznej”!
Zespół Szkół Specjalnych w Kamiennej Górze dba o zdrowe żywienie podopiecznych.
Co jeść jesienią?
Wiele składników żywności może pomóc wzmocnić odporność i ustrzec przed infekcjami.
Znaczenie „light” na opakowaniu
Dieta w służbie odporności
Jedz dla dwojga a nie za dwoje!
Specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Pomnika Centrum Zdrowia Dziecka stwierdzają ścisły związek pomiędzy sposobem żywienia kobiet w ciąży a zdrowiem urodzonych dzieci.
Nieprawidłowe opinie o szkodliwości mleka są szkodliwe dla zdrowia
- Nawet ponad połowa dorosłych Polaków może mieć niedobory wapnia
- Bez udziału produktów mlecznych w codziennej diecie pokrycie zapotrzebowania na wapń jest bardzo trudne
- Mleko – sprzymierzeniec w niedoborach wapnia
Dieta na jesienne dni
Czyli bogactwo antyoksydantów i probiotyków.
Ciąża ze smartfonem?
Aplikacja Zdrowa Mama pomoże w zbilansowaniu diety, doborze aktywności fizycznej i obaleniu mitów ciążowych.
Recepta na odporność
- Dietetyk podpowiada jak skomponować dietę dla wzmocnienia odporności
- Jesień pod znakiem czosnku i cebuli?
Twój osobisty Asystent Zdrowego Żywienia
Darmowa aplikacja ekspertów IŻŻ dla zdrowej zmiany odżywiania.
Co jeść by wzmocnić odporność?
Dieta na odporność. Eksperci radzą, co jeść jesienią
Kilka słów o tym jakie produkty zwiększą naszą odporność.
Odporność na talerzu
Co jeść aby zwiększyć odporność.
Pożegnanie z solą
Kilka słów o soli.
Ciąża ze smartfonem
Aplikacja mobilna Zdrowa Mama podpowie jak prawidłowo odżywiać się w czasie ciąży.
Dzień dla zdrowia w Ustroniu (relacja)
Instytut Żywności i Żywienia jako partner Dnia dla Zdrowia w Ustroniu uczył jak prawidłowo należy odżywiać się.
Na zdrowy początek – czyli jak zacząć zmianę stylu życia na zdrowszy
Kilka zasad, które pomogą zmienić styl życia na zdrowszy.
Czy żywność „light” jest „light”
- Interia odpowiada na pytanie czy produkty „light” sę naprawdę „light”
- Czy produkt „light” automatycznie oznacza „lepszy”
- Puls Medycyny o produktach z oznaczeniem „light”
- Czy warto kupować produkty „light”?
- O żywności „light”
O kulturze żywienia w czasie ciąży
O odżywianiu kobiet w ciąży mówią dr R. Wierzejska z IŻŻ, dr Z. Kułaga z Instytutu „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka”.
Uważaj co jesz w ciąży. To wpływa na późniejsze zdrowie dziecka
Kilka słów o tym jak odżywiać się w ciąży.
Zachowaj równowagę. Również w ciąży
Aplikacja dla kobiet w ciąży pomoże Zachować Równowagę.
Prawidłowe żywienie w ciąży to szansa na zdrowsze dziecko – pomoże w tym aplikacja Zdrowa Mama
Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia podkreślają, że właściwe żywienie w ciąży decyduje o zdrowiu dziecka. W tym celu polecają najnowsze narzędzie służące dobrej formie Mamy i Dziecka – aplikację mobilną Zdrowa Mama.
- Portal Spożywczy o konferencji podsumowującej kolejny obszar działań projektu Zachowaj Równowagę
- Dziennik.pl o barierach oraz narzędziach poprawiających żywienie kobiet w ciąży
- Rynek Zdrowia podsumowuje działania projektu Zachowaj Równowagę w zakresie żywienia przyszłych mam
Zdrowa Mama – aplikacja z myślą o ciężarnych i kobietach planujących ciążę już dostępna!
Polskie Radio o aplikacji ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.
Metamorfoza uczestniczki programu redukcji masy ciała w ramach projektu Zachowaj Równowagę!
Pani Danuta Kaszyńska opowiada o tym, co zmotywowało ją do zmiany stylu życia i jak pomogli jej profesjonaliści.
Twój prywatny Asystent Zdrowego Żywienia
Już dostępny na urządzenia z systemem iOS.
Asystent Zdrowego Żywienia – aplikacja dostępna już na iOS
Bezpłatna aplikacja dla fanów technologii pomagających w codziennych zdrowych próbach zmiany stylu życia.
Asystent, który zmieni twoje życie!
Medonet.pl o aplikacji Asystent Zdrowego Żywienia Instytutu Żywności i Żywienia.
Dieta pudełkowa
Czy to dobre rozwiązanie dla każdego?
Dieta pudełkowa – rozwiązanie idealne czy kosztowna moda?
Aspekty coraz popularniejszego wśród Polaków cateringu dietetycznego.
Odchudzanie Polaków. Udało się w 12 tygodni
Gazeta Wyborcza o 12 tygodniowych programach redukcji masy ciała.
Jak komponować dzienny jadłospis
Dr Lucyna Pachocka o tym jak zdrowo komponować jadłospis.
Pomoc w zdrowym odżywianiu czyli aplikacja mobilna Asystent Zdrowego Żywienia
- Policzy kalorie, podpowie jadłospis – aplikacja pomoże w zdrowszym odżywianiu
- Aplikacja Asystent Zdrowego Żywienia pomoże w zdrowym stylu życia
- Aplikacja Instytutu Żywności i Żywienia pomoże w zdrowszym odżywianiu
- Policzy kalorie, podpowie jadłospis – aplikacja mobilna Instytutu Żywności i Żywienia
- Asystent Zdrowego Żywienia już dostępny na iOS
- Aplikacja IŻŻ pomoże w zdrowszym odżywianiu
Ile powinniśmy jeść soli a ile rzeczywiście spożywają jej Polacy?
Samo Zdrowie na swoim fanpage podpowiada gdzie znajdziemy wskazówki dotyczące ograniczenia spożycia soli.
Zdrowy styl życia już od jutra? Całkiem możliwe!
Dobre Rady podpowiadają od czego zacząć i gdzie znaleźć dietetyczne wskazówki.
12-tygodniowy program redukcji masy ciała w mediach
- 12-tygodniowy program skutecznie pomaga w odchudzaniu
- Jest nadzieja w walce z otyłością
- 12-tygodniowy program pomaga w odchudzaniu
- Naukowcy opracowali skuteczną metodę walki z otyłością
Diety pudełkowe – głos eksperta Instytutu Żywności i Żywienia oraz projektu Zachowaj Równowagę
- Cosmopolitan o tym, czy warto zdecydować się na dietę pudełkową
- Zwierciadło o aspektach korzystania z cateringu dietetycznego
- Modna dieta pudełkowa – czy warto ja stosować?
Dobre Rady na swoim fanpage’u na facebook’u polecają aplikację mobilną Asystent Zdrowego Żywienia
Samo Zdrowie o aplikacji Asystent Zdrowego Żywienia
NIK skontroluje żywienie dzieci w szkołach
Rzeczpospolita o żywieniu dzieci w szkołach
O żywieniu dzieci w szkołach
Kilka słów o tym jak karmimy dzieci w szkołach
Zdrowe jedzenie w szkołach stało się faktem? NIK sprawdzi to jesienią
NIK sprawdzi jak szkoły żywią dzieci
O żywieniu uczniów w szkołach publicznych
Eksperci o żywieniu dzieci w szkołach
Mleko – mity kontra rzetelne rekomendacje
Kontrowersje wokół mleka.
Komu szkodzi gluten?
Kiedy dieta bezglutenowa jest wskazana.
O mleku raz jeszcze
Fakty i mity o spożywaniu mleka.
5 najpopularniejszych mitów na temat zdrowego odżywiania
Agnieszka Jarosz opowiada o mitach dot. zdrowego odżywiania.
Otyłość – 10 przerażających faktów
Sylwia Gugała – Mirosz przedstawia 10 faktów o otyłości.
Garść pomysłów na zdrowe słodycze
Małgorzata Mękus opowiada o zdrowych słodyczach.
Nowa piramida żywienia – jak ją czytać i rozumieć?
Dr Ewa Rychlik pomaga zrozumieć Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej.
Jak uchronić dziecko przed nadwagą i otyłością?
Mgr Anna Taraszewska podpowiada jak uchronić dziecko przed nadwaga i otyłością.
Sztuka dbania o swoje zdrowie czyli BEZ GLUTENU ZNACZY ZDROWIEJ?
Kilka słów o diecie bez glutenu.
Polsko-Szwajcarski Program Współpracy zadba o zbilansowaną dietę Polaków
Polskie Radio o projekcie „Zachowaj Równowagę”.
Jogurty czy wszystkie są zdrowe?
Dr Regina Wierzejska opowiada o jogurtach.
Skrót „RWS” na etykietach – co oznacza?
Dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. IŻŻ pomaga rozszyfrować skrót „RWS”.
Jak schudnąć nie będąc „na diecie”?
Mgr Hanna Stolińska – Fiedorowicz radzi jak zrzucić zbędne kilogramy nie będąc na diecie.
Instytut Żywności i Żywienia edukuje Polaków
- Instytut Żywności i Żywienia edukuje w całej Polsce
- Polacy nie czytają etykiet produktów spożywczych
- Instytut Żywności i Żywienia edukuje w całej Polsce
- Polskie Radio o czytaniu etykiet produktów przez Polaków
- Polacy nie wiedzą co jedzą. W ogóle nie czytają etykiet.
Chcesz schudnąć? Rób to zdrowo!
Mgr Hanna Stolińska – Fiedorowicz podpowiada jak zdrowo schudnąć.
Nadmiar cholesterolu to prosta droga do miażdżycy! Jak obniżyć jego poziom?
Mgr Iwona Sajór radzi jak obniżyć spożycie cholesterolu.
Jak obniżyć spożycie cholesterolu
Co zrobić, aby ilość spożywanego cholesterolu była mniejsza.
Krapkowice odchudzają mieszkańców – 12-tygodniowy program redukcji masy ciała.
-
Osoby otyłe oraz z nadwagą będą mogły schudnąć pod okiem fachowców z Krapkowic
- Opolanie zrzucają zbędne kilogramy
- Skorzystaj z konsultacji dietetycznych
- Straciły kilogramy, zyskały uśmiech!
Na wakacje po zdrowie i jod!
Czym zastąpić jajko w kuchni?
Hanna Stolińska- Fiedorowicz podpowiada jakimi produktami można zastąpić jajko w kuchni.
Zdrowe jedzenie poza domem.
Hanna Stolińska – Fiedorowicz podaje 26 zasad jak jeść zdrowo poza domem.
Głodny czyli zły.
Marta Brajbisz opowiada o tym jak dieta i to co jemy wpływa na emocje i zachowania.
Jaka jest rola białka w rozwoju muskulatury?
Marta Brajbisz podpowiada co i jak jeść żeby pozytywnie wpłynąć na efekty treningów na siłowni.
Które oleje są zdrowe, a jakich lepiej unikać?
Magdalena Siuba-Strzelińska przedstawia fakty i mity na temat popularnych olejów.
Jak działają musujące tabletki witaminowe?
Dr Regina Wierzejska wyjaśnia czym dokładnie są i jak działają popularne wśród konsumentów tabletki witaminowe do rozpuszczania w wodzie.
Dieta na chore stawy – co jeść a czego unikać?
Hanna Stolińska odpowiada na pytanie co powinna jeść osoba, która ma chore stawy? A także, które produkty mogą zaostrzać chorobę i dlaczego?
PRASA
Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?
Naucz się wybierać świadomie – to proste! Przemysł Spożywczy 2/2017, s.25
Czytaj więcej
Jak w końcu jest z tą solą?!
Dr n. med. Agnieszka Jarosz na łamach Women’s Health (03/2017) podpowiada którym teoriom na temat soli warto wierzyć
Czytaj więcej
Trendy w żywieniu – co będziemy jeść w przyszłości?
Dr n. med. Magdalena Białkowska na łamach Polityki (nr 7.2017) o epidemii otyłości i jej wpływie na trendy w żywieniu
Czytaj więcej
Dla smakoszy i dla mas
Egzotyka na talerzu.
Czytaj więcej
Wiosenne przesilenie? Nie daj się!
W Echu Dnia o wiosennych porządkach w diecie.
Czytaj więcej
W zgodzie z etykietą
Dr Beata Przygoda z IŻŻ w magazynie Dbam o Zdrowie o tym, że etykiety pozwalają odżywiać się zdrowo.
Czytaj więcej
Tygodniowy jadłospis, który pokona zgagę
W magazynie Dbam o Zdrowie Hanna Stolińska-Fiedorowicz poleca autorski jadłospis.
Czytaj więcej
Walka z epidemią otyłości
Prof. Mirosław Jarosz o wytoczeniu wojny otyłości w gazecie Głos Wielkopolski.
Czytaj więcej
Zdrowe tłuszcze, zdrowe serce
Express Ilustrowany o zdrowej piramidzie tłuszczowej
Czytaj więcej
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej nauczy Polaków jak jeść.
Gazeta Wyborcza o nowo powstałym portalu.
Czytaj więcej
Czytajmy etykiety! Od A do Z
Gazeta Wyborcza Poznań o nowej kampani edukacyjnej Instytutu Żywności i Żywienia.
Czytaj więcej
Jak czytać etykiety
W magazynie Idziemy o tym dlaczego wyrobienie nawyku czytania etykiet jest takie ważne.
Czytaj więcej
Dieta policzona co do jednej kalorii
DGP Biznes o wymogach prawnych związanych z wartości odżywczych na opakowaniach.
Czytaj więcej
Etykieta – tu zaczyna się zdrowie
Echo Dnia o tym jak ważne jest czytanie etykiet.
Czytaj więcej
Podnoszenie odporności wit. C
Ekran TV o tym co powinieneś wiedzieć na temat wpływu witaminy C na organizm
Czytaj więcej
Witaminy decydują o zdrowiu
Dr Beata Przygoda mówi w Fakcie o tym jak stosować witaminy.
Czytaj więcej
“Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!” – ruszyła ogólnopolska kampania
Echo Dnia o nowej Kampanii IŻŻ
Czytaj więcej
O grzechach ciężkich produktów light
Hanna Stolińska-Fiedorowicz w Życiu na Gorąco o słabych i mocnych stronach produktów light.
Czytaj więcej
Jedz na zdrowie, a nie na chorobę
O soli, cukrze i tłuszczu i ich wpływie na organizm w Tygodniku Nowohuckim
Czytaj więcej
„Mniej soli, cukru, tłuszczu? Kupuję to!”
Czy wiesz, że brak “E” wcale nie oznacza, że produkt nie zawiera substancji dodatkowych?
Czytaj więcej
Tu chodzi o zdrowie!
Dziennik o czytaniu etykiet i starcie kampanii Instytutu Żywności i Żywienia.
Czytaj więcej
JARMUŻ
Warzywo o super właściwościach.
Czytaj więcej
Czego nie wiemy o… suplementach
Kompleksowy raport miesięcznika ZDROWIE na temat suplementów.
Czytaj więcej
Przyczyny epidemii
Czy wiesz jakie są przyczyny cukrzycy i jak im zapobiegać?
Czytaj więcej
Czytając etykiety, zrobimy lepsze zakupy
W Krakowie wystartowała ogólnopolska kampania społeczna “Mniej cukru, soli, tłuszczu? Kupuję to!”
Czytaj więcej
Aplikacja dla Mamy i dziecka
Wszystkie przydatne informacje o zdrowiu i stylu życia młodej mamy w zasięgu ręki.
Czytaj więcej
Zdrowe narodzenie
Sposób żywienia dziecka, nawet w okresie płodowym, determinuje stan jego zdrowia w dorosłym życiu.
Czytaj więcej
7 grzechów żywieniowych i do jakiego piekła prowadzą
Claudia o tym jakie błędy żywieniowe popełniamy najczęściej.
Czytaj więcej
Gdy karmisz piersią…
Zalecenia żywieniowe dla karmiących mam.
Czytaj więcej
Smacznie, zdrowo, kolorowo – gotuj z dzieckiem
Przepis na pyszny, zdrowy koktajl.
Czytaj więcej
Tak! dla gotowania z dziećmi
Wspólne gotowanie z pociechami może okazać się fantastyczną i edukacyjną zabawą.
Czytaj więcej
Wiarygodne źródła wiedzy o żywieniu!
Szukając informacji o żywieniu i aktywności fizycznej sprawdzaj tylko pewne źródła.
Czytaj więcej
Drób na widelcu – czy taki zdrowy?
Dowiedz się po jaki drób sięgać.
Czytaj więcej
Otyłość a układ mięśniowo-szkieletowy
Nadmierna masa ciała wpływa niekorzystnie na przebieg niemal wszystkich chorób układu mięśniowo-kostnego.
Czytaj więcej
Rola selenu w organizmie człowieka
Wszystko co powinieneś wiedzieć o selenie i jego wpływie na organizm
Czytaj więcej
Aktualna Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej narzędziem w profilaktyce chorób cywilizacyjnych wśród dzieci i młodzieży.
Czytaj więcej
Wege to już nie znaczy dziwak
Spożycie mięsa powinno być limitowane w naszej codziennej diecie.
Czytaj więcej
Czytajmy etykiety. Naprawdę warto!
Dlaczego warto czytać etykiety produktów spożywczych i co na nich znajdziesz.(Gazeta Współczesna, 7 grudnia 2016 r.).
Czytaj więcej
Wzmocnij odporność jesienią.
Mgr Hanna Stolińska – Fiedorowicz opowiada w Dzienniku Zachodnim (30 listopada 2016 r. ) o produktach, które wzmacniają odporność.
Czytaj więcej
5 kg może schudnąć każdy
Podsumowanie 12 – tygodniowych programów redukcji masy ciała.
Czytaj więcej
Krok po kroku do Twojej idealnej wagi
Specjalista IŻŻ i Zachowaj Równowagę o 12-tygodniowym programie redukcji masy ciała w magazynie Samo Zdrowie (6/2016 (nr 190), listopad-grudzień).
Czytaj więcej
Twój osobisty Asystent Zdrowego Żywienia!
Grudniowy magazyn VITA (nr 12 (219) 2016) poleca aplikację ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.
Czytaj więcej
Aplikacja pomoże ci policzyć kalorie
Fakt (Fakt, Zdrowie s. 3, 26.10.2016) zachęca do ściągnięcia i korzystania z aplikacji mobilnej Asystent Zdrowego Żywienia.
Czytaj więcej
Szklanka mleka. Komu wychodzi na zdrowie?
Kilka słów o mleku w dodatku Dziennika Zachodniego „Zawsze Zdrowie” (17.09.2016)
Czytaj więcej
Claudia poleca Asystenta Zdrowego Żywienia!
W najnowszym numerze Claudii (10/2016, s. 164) znajdziemy rekomendację aplikacji Instytutu Żywności i Żywienia.
Czytaj więcej
DOBRE RADY NR 10/2016, wrzesień
Żyj zdrowo!
Magazyn Dobre Rady (10/2016, s. 80) rekomenduje Aplikację Asystent Zdrowego Żywienia – stworzoną przez ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.
Czytaj więcej
SAMO ZDROWIE NR 5/2016 wrzesień-październik
Zdrowie na talerzu
Anna Taraszewska, ekspert projektu Zachowaj Równowagę dla magazynu Samo Zdrowie (5/2016 wrzesień – październik) mówi o prawidłowym żywieniu dziecka – szczególnie tego, które z początkiem września wróciło do szkoły.
Czytaj więcej
VITA
Komu gluten szkodzi?
Specjaliści Instytutu Żywności i Żywienia dla czasopisma VITA (10 (2017) 2016) o tym kto powinien stosować dietę bezglutenową i dlaczego należy to konsultować to ze specjalistą oraz jakie skutki niesie za sobą nieprzemyślana dieta eliminacyjna.
Czytaj więcej
Odżywiaj się zdrowo!
Magazyn Samo Zdrowie 4/2016 lipiec-sierpień (nr 188) str. 8.
Czytaj więcej
Zaprogramuj zdrowie swojego dziecka
Aneta Grajda, ekspert projektu Zachowaj Równowagę dla magazynu Samo Zdrowie (4/2016 lipiec-sierpień nr 188 str. 34-35) opowiada o zdrowym odżywianiu i aktywności fizycznej w czasie ciąży.
Czytaj więcej
Nie mieszaj sportu z napojami energetycznymi
Magdalena Siuba-Strzelińska dla Gazety Wyborczej w dodatku Tylko Zdrowie (nr 26 (115) 6 lipca 2016) opowiada o napojach energetycznych.
Czytaj więcej
Aplikacja mobilna Asysytent Zdrowego Żywienia
Gazeta Wyborcza w dodatku Tylko Zdrowie (nr 26 (115) 6 lipca 2016) zachęca do ściągnięcia aplikacji mobilnej Asystent Zdrowego Żywienia.
Czytaj więcej
Warzywa powinny znajdować się w każdym posiłku
Dr Agnieszka Jarosz w AMICUS Magazyn dla pacjentów onkologicznych Świętokrzyskiego Centrum Onkologii, (Nr 2/2016 (6) maj 2016, s. 11-13, „4-24 czerwca Dni Walki z Rakiem. Warzywa powinny znajdować się w każdym posiłku”) opowiada o zdrowym odżywianiu oraz o warzywach w posiłkach.
Czytaj więcej
Bitwa na spoty, ulotki, ogródki
,,Kulisy Powiatu” (03.03.2014) informują, że w Szkole Podstawowej w Bogacicy trwa rywalizacja w ramach Olimpiady Dobrej Formy, w której uczniowie- Strażnicy Dobrej Formy stworzyli ciekawą kampanię promującą zdrowy tryb życia zarówno dla uczniów jak i rodziców.
Czytaj więcej
Sklepik szkolny, a w nim…
„Panorama Łaska” (nr 12/142, grudzień 2013) informuje, że w SP nr 1 w Łasku zamknięto sklepik ze śmieciową żywnością. Organizuje się przy tym wspólne II śniadania nauczycieli i uczniów.
Czytaj więcej
Łask dołączył do uczestników projektu…
Szkolny lider projektu „Zachowaj równowagę” – Agnieszka Prusisz – z pasją opowiada o swoim głębokim przekonaniu, że podjęte przez SP nr 1 w Łasku działania na rzecz prawidłowego odżywiania dzieci i zmobilizowania ich do większej aktywności fizycznej przyniosą wkrótce wymierne efekty.
Czytaj więcej
Słodycze, chipsy… ulubione rodzinne przekąski
Joanna Jaczewska-Schuetz przekonuje, że objadanie się przez dzieci słodyczami czy chipsami to nie tylko ich problem, lecz także całej rodziny. Potrzebna jest konsekwentna współpraca, by uniknąć otyłości.
Czytaj więcej